تاریخچه میلگرد نیشابور
تاریخچه میلگرد نیشابور به دوران قاجاریه باز می گردد. این میلگرد ابتدا به منظور تحویل غله برای قشر مردمی که دانههای خود را در حاشیه شهر به فروش میرساندند، ساخته شد. این میلگرد برای خدمت به مردم نیشابور تاسیس شده و به دلیل مهم بودن محصولاتی که تولید میشد، در دوران قاجاریه به یکی از مهمترین مراکز تولید محصولاتی مانند دارو، مربا و محلولات چوبی تبدیل شد. این میلگرد، برای حمایت و توسعه کسب و کارهای مردم شهرستان نیشابور، دولت قاجاریه در سال ۱۲۸۹ هجری شمسی آن را از سوی انگلیسیها خریداری کرد.
از نوع فنی میلگردهای ایرانی که به آن سیملوله میگویند، میلگرد نیشابور یکی از متعلقات قدیمی قرن هشتم قمری است. این میلگرد از موادی مانندآهنو فولاد ساخته شده، اما با توجه به دوران پیشرفت فناوری، امروزه از فنون تولید روز دنیا استفاده می شود. این میلگرد در دوران قاجاریه به دلیل برخورداری از تکنولوژی بالا و ابزارهای پیشرفته، به مرکزی برای تولید پوستر و کارهای گرافیکی تبدیل شد. این تولیدات با نام بازار پوستر شهرت دارد و از جمله اجناس گردشگری این منطقه به حساب میآیند.
تولیدکنندگان میلگردهای نیشابور همواره برای ایجاد کیفیت بالایی کار کردهاند و ترکیبی از آهن، فولاد و تکنولوژی پیشرفته را به کار میبرند. در حال حاضر، تولید میلگردهای نیشابور به دو صنعتی شد مبتنی بر فناوری های پیشرفته و به کارگیری ماشین آلات مدرن، به طوری که این محصولات توسط برندهای مطرح در دنیا بازارفروش شده و به خود نام این شهر را در بازار بینالمللی ترسیم کردهاند.
بازدید از میلگرد نیشابور
میلگرد نیشابور یکی از جاذبههای گردشگری و تفریحی مشهور در شمال شرقی ایران است که سالانه بازدید کنندگان زیادی را به سوی خود جذب میکند. این منطقه در شرق استان خراسان رضوی، در فاصله حدود ۶۰ کیلومتری جنوب غرب نیشابور و در کنار جاده ی کاروانراهی مشهد-تهران قرار دارد.
میلگرد نیشابور، با بارشهای بارانی ویژهای که در بهار است، به یکی از جذابترین سفرهای تفریحی تبدیل شده است. در این منطقه، زمان ویژه برای سفر به بهارپیشه است که با طبیعت سرسبز و گلهای زیبای گوناگونی که روبروی بازدیدکنندگان خواهند بود، ارائه میشود.
در منطقه میلگرد نیز سیستمهای مرتبط با تفریح ورزشی نیز به صورت استقلال برای تفریحکنندگان فراهم شده است. به طور خاص، کوهپیمایان و طبیعتگردان در این منطقه با بکارگیری سیستمهای نوین به شیوهای باورنکردنی به تفریحکنندگان خود خدمات رسانی میکنند. بازدید از منطقه میلگرد نیشابور از جمله سفرهایی است که همه آن را پیشنهاد میکنیم و به شما قول میدهیم که لحظات بینظیری را در این منطقه خواهید گذراند.
آرامگاه سلطان عارف خانی
آرامگاه سلطان عارف خانی، یکی از آرامگاههای تاریخی و مذهبی شهر یزد است که با نام آرامگاه امیرچقماق نیز شناخته میشود. این آرامگاه در زمان قاجار ساخته شده است و در محلی به نام باغ صدیق قرار دارد. سلطان عارف خانی حفید امام موسی کاظم (ع) بوده و ازمشهورترین اشخاص عاملگرای شیعه در قرن هفتم هجری میباشد.
آرامگاه سلطان عارف خانی مجموعهای از بناهای تاریخی و معماری زیبا میباشد که از جمله آنها میتوان به کاشی کاریهای هنرمندانه و بسیار زیبا در داخل بنا، مینارهای بلند و مجسمه هایی از سلطان عارف خانی اشاره کرد. همچنین در داخل این آرامگاه، لوحها و اسنادی از زندگی و تاریخچه سلطان عارف خانی نگهداری میشوند که جالب است برای دیدن و بررسی آنها به اینجا مراجعه کنید.
درباره هیئت آرامگاه سلطان عارف خانی به عنوان نگهدارندگان این آرامگاه باید گفت که این هیئت تلاش بسیاری برای نگهداری و حفظ این آرامگاه مهم نمودهاند و از مراقبت دقیق و رعایت بهداشت این بنا به عنوان میراثی از تاریخچه یزد، خودداری میکنند. هیئت آرامگاه در واقع یک موسسه فرهنگی و خیریه است که مبتنی بر اعتقادات شیعی و با هدف حفظ و نگهداری از آثار مهم تاریخی ، فرهنگی و مذهبی فعالیت میکند.
آرامگاه سلطان عارف خانی، بهخاطر معماری زیبا و تاریخچه بسیار نفیس، تبدیل به یکی از مقاصد گردشگری بسیار پرطرفدار و محبوب در یزد شده است. هرساله، گردشگران زیادی از سراسر ایران و حتی کشورهای دیگر، به این آرامگاه سفر میکنند تا به منظور دیدن و شرکت در مراسمهای مختلف به این مکان باستانی مراجعه کنند. به همین دلیل، بازدید از این آرامگاه پیشنهاد میشود.
زیارتگاه مشهور میلگرد نیشابور
زیارتگاه مشهور میلگرد نیشابور، یکی از مکانهای مذهبی و تاریخی شهرستان نیشابور است که در جنوب شهر واقع شده است. این زیارتگاه، مخصوصا برای مسلمانان شیعه سرای مهمی برای انجام زیارت است و در طول سال، میزبان بیش از ۱۰ هزار پیرو مذهبی است.
معماری زیبا و منحصر به فرد بنای معبد مذهبی این مکان یکی از صفتهای بارز آن است. در بخش نورانی این مکان، تمامی اعمال زیارتی، از جمله بازگشت از بعد، دعای عهد و نماز جماعت انجام میشود و در محدودههای دیگری نیز عرضههای حجمی و سرویس آب و برق وجود دارند.
یکی از مهمترین رویدادهای سالانه در این زیارتگاه، مراسم عزاداری اربعین حسینی است که هرساله تعداد زیادی پیرو مذهبی برای شرکت در آن به این مکان سفر می کنند. همچنین، مسافرانی که به نیشابور سفر می کنند، این مکان را نیز در لیست نقاط دیدنی خود قرار می دهند.
در کل، میلگرد نیشابور یک مقصد مهم برای زائرین شیعه در شمال شرق ایران است. همچنین، برای دوستداران تاریخ و معماری، امکان قدردانی از این مکان فراهم شده است.
آثار هنری در میلگرد نیشابور
نیشابور شهری با تاریخ قدیمی است و در دوران اسلامی به عنوان مرکزی تمدنی بسیار مهم در ایران شناخته میشود. این شهر در استان خراسان رضوی واقع شده و به عنوان مرکز صنایع دستی و هنری همیشه به عنوان یکی از شهرهای شاخص در زمینه هنر و صنایع دستی شناخته شده است.
یکی از آثار هنری معروف و فراوانی که در میلگرد نیشابور یافت میشوند، گلدوزیهای نیشابوری هستند. در این هنر نخ و سوزن کهنه به کار میرود و با تلفیق رنگها و پترنهای متنوع باعث آفرینش طرحهای دلچسب و قابل توجه خواهد شد. این طرحها در قالب مانتو، کت و شلوار، روسری و ... اجرا میشوند و زیبایی خاصی به لباسهای مردانه و زنانه میبخشند.
یکی از دیگر آثار هنری معروف نیز عبارتند از کاشیهای نیشابوری که قدمتی هفتصد ساله دارد. این کاشیها در پوشش بیرونی (فرنی) شهر، مسجد جامع و مدارس و بازارهای عریضه نیشابور مورد استفاده قرار گرفته اند و امروزه نمونههایی از آنها در موزههای مشهور این شهر قرار دارد. این کاشیها با به کارگیری فنون جواهری در طراحی، رنگآمیزی و طراحی تزئینات مورد توجه قرار میگیرند.
همچنین، ظرفیت خوبی برای نگارگری شرقی در نیشابور وجود دارد. در این شهر بزرگانی چون خواجه ابوالحسن فراهانی، ابراهیم سابق، شاه گلی، مراد پنجابی و ... به عنوان نقاش و آدمهای هنری شناخته شدهاند. کارهای این بزرگان مانند رنگنماها، پوسترها، کتابها و نقاشیهای بزرگ در کاخهای دولتی و خانههای بزرگ و موزههای شهر، بیان بهتر از هرگونه توضیحی میکند که هنر در نیشابور به چه حدی خلق و آفرینشبخش است.
بیشتر این آثار هنری در موزه ملی نیشابور به نمایش گذاشته شده و علاقهمندان به روایح قدیمی هنر شرقی میتوانند در اینجا با عرصههای متفاوتی از این هنر آشنا شوند و از زیباییهای فراوانش لذت ببرند.
معماری باستانی میلگرد
معماری باستانی میلگرد، یکی از مهمترین معماری های باستانی در ایران می باشد. محل واقع شده در جنوب غربی شهرکرد و به عنوان یکی از مهمترین بازمانده های تمدن ایلامی شناخته می شود. که در سومین هزاره قبل از میلاد به وجود آمده است.
این شهر باستانی در فاصله حدود ۵۰ کیلومتری شهرکرد قرار دارد و در حوالی روستای میلگرد و دره ی سوخته واقع شده است. وجود آثار باستانی در این منطقه شامل خانه های بتنیِ بدون چوب سازی، مجموعه های آتشفشانی، اراضی کشاورزی و دیوارهای سنگی است که به فردوسیان معروف بودند و با آن مردم ایلام از نزدیکی همسایگان خود در خوزستان تفاوت دارند و بر آنها تسلط داشتند.
مهمترین نمادها و آثار باستانی میلگرد شامل قلعه ی لادیزان و برج حمیرین می باشد که در محلی استراتژیک قرار گرفتهاند و به عنوان نظام نظامیپایدار و ساماندهی شهرک باستانی میلگرد بکار رفتهاند. این اثار باستانی همچنین شامل خانهها، معابد، دیوارها، سکوی پادشاهی، سرایداری، پل، راه دهانه ها و لوله های آب بکار رفته برای روشنایی و عمل آوری آب در میلگرد هستند.
استفاده از سنگ در معماری باستانی میلگرد، نشان از انجام مصالح سنگی دقیق و بهبود صنایع مصالح ساختمانی در حومه شهر، مهارتهای بالا و مهمتر از همه کشوری در حرفه ساختمانی به نمایش میگذرد. و همچنین معرف به خانواده قهرمانی و از نسل رجایی بودن آنها می باشد.
معماری باستانی میلگرد بیشتر از هر چیزی با محو شدن و از بین رفتن جوامع باستانی مرتبط بود. بسیاری از این آثار باستانی در زمان های بسیار پیشین ساخته شده ولی همچنان پایداری و پایاه های سنگین آنها در طول زمان حفظ شده است.